Приватне життя Ісуса Христа




Ісус Христос - не тільки центральна фігура в християнському вченні, але і сама, мабуть, відома людина з усіх, коли-небудь живших. Однак достовірного життєпису Христа сучасники не залишили, або воно до наших днів не дійшло. В основному інформацію про життя Сина Божого, який втілився серед людей, доводиться черпати з Євангелій. Відомо про мирський шлях Ісуса не так вже й багато: дата і місце народження, батьки, дата смерті. Інші подробиці покриті пеленою мороку, щоб не руйнувати образ месії-аскета, зручний Церкві. Але нещодавно вченими з Гарвардської школи богослів'я було зроблено відкриття, що проливає світло на особисте життя Ісуса
 

Спори про деталі життєпису Христа не вщухали в ранньому Середньовіччі. Поки канони віри не встоялися, сотні богословів на десятках церковних соборів сходилися буквально не на життя, а на смерть: єврей Ісус, чи був одружений, хто його батьки, чи залишив він після себе спадкоємців? Поступово склався той образ, який підноситься віруючим зараз. І в першу чергу церковники постаралися припинити дискусії про сім'ю Ісуса. Його дружиною називають Церкву - і крапка. А жінки у Спасителя бути не може. Тим більше не може бути ніяких дітей. А то з'являться якісь спадкоємці, і що робити з усією церковною ієрархією, як бути з нащадками Сина Божого?


Не так давно професор Гарвардської школи богослів'я Карен Кінг оприлюднила результати дослідження якогось папірусу, що зберігався в приватній колекції. У восьми рядках, написаних на коптській мові і який , швидше за все, є фрагментом одного з Євангелій, де згадується про дружину Ісуса Христа. «Ісус сказав їм: моя дружина», - свідчить запис. Саме по собі це нічого не доводить, але якщо брати до уваги цілий пласт непрямих свідчень, то офіційна версія Церкви виглядає не такою вже і міцною.
На думку вчених, текст був написаний в середині II століття нашої ери, коли життєписи Христа множилися ледве не в геометричній прогресії. Оскільки всі вони складалися на підставі усних переказів, то часом досить значно відрізнялися один від одного.


Довгий час вважалося, що «неправильні» Євангелії церковниками знищені без сліду. Однак виявилося набагато простіше оголосити єресь викорененою, ніж позбутися її насправді. Канонічними визнаються чотири Євангелія, інші ж мають статус апокрифів і Церквою для прочитання не рекомендуються, зокрема, Євангелія від Фоми, Філіпа і Марії, відкриті порівняно недавно. Звичайно, вони написані майже на сто років пізніше «правильних» Марка, Луки, Іоанна і Матфея, але це не привід для недовіри таких джерел.
Більше того, є всі підстави вважати, що згадки про сімейний стан Ісуса не включені в Новий Заповіт навмисне, щоб не виділяти нікого з учнів Христа. Зате ранньохристиянським авторам слова «дружина Ісуса» були прекрасні знайомі.

Якщо припустити думку, що Христос був одружений, то для початку потрібно встановити, на кому саме. Відповідь, як не дивно, легко відшукується навіть в канонічних Євангеліях. Після чудесного воскресіння Син Божий раніше всіх з'явився Марії Магдалині. У Новому Завіті вона виведена блудницею, яка завдяки проповіді Христа повернулася на шлях істинний і згодом супроводжувала Ісуса з Галілеї в Іудею. Але, навіть враховуючи, що Марія Магдалина розкаялася і увірувала, важко собі уявити, що воскреслий Спаситель в першу чергу з'явився саме колишній розпусниці. Інша справа, якщо вона була його дружиною. Тоді все відразу стає на свої місця.


Крім того, потрібно враховувати, в якому суспільстві і в який час жив Ісус. Незаміжня жінка, по єврейських традиціях, ніяк не могла перебувати в компанії мандрівного пророка і його учнів. І тим більше не могла супроводжувати його у подорожі. Тут же доречно згадати і епізод з «неправильного» Євангелія від Філіпа: Петро та інші учні не на жарт приревнували Ісуса до Марії Магдалині, ображаючись, що він цілує її в губи. Вельми дивне поводження зі звичайною послідовницею. Є непрямі вказівки на одруження Ісуса  і в канонічному Євангелії від Івана. Мова йде про опис весілля в Кані Галілейській. Відзначимо, що тоді Ісус ще не проповідував нової віри і не творив чудес. У певний момент вино на столі закінчилося, і до Ісуса звернулася його мати: «Вина немає у них». Тоді й було створено перше з чудес Христа - він перетворив воду у вино, чим викликав бурхливе схвалення гостей: «Кожний подає спершу добре вино, а як понапиваються, тоді вже гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг ». Питається, яке діло до пиття і їжі за весільним столом Ісусові та його матері, якщо це не було його власне весілля?


Та Христос ніколи і не пропагував безшлюбність, навіть навпаки. «Чи  ви не читали, що Творець з самого початку створив чоловіка і жінку? Тож нехай чоловік лишить батька та матір, й пристане до своєї жінки, і будуть двоє єдиною плоттю », - йдеться в Євангелії від Луки. Між іншим, за часів Ісуса неодружений чоловік був явищем надзвичайним і ніяк не міг би стати вчителем. Безшлюбність стародавні євреї прирівнювали мало не до злочину. Їх закон прямо свідчив: «Неодружена людина не сміє вчити інших».

Раз вже виходить, що Ісус був одружений, то доречно пильніше придивитися до його дружини. Їх шлюб з Марією Магдалиною, виявляється, переслідував далекосяжні цілі і мав значущі для історії наслідки. Чому ж Ісус вибрав в дружину саме цю жінку?


Про все по порядку. Родовід Ісуса виводять від староєврейських царів Соломона і Давида. Тобто табличка «цар іудейський», прикріплена до його хреста, була не знущанням з боку римлян, а констатацією факту. Можливо, саме домагання на трон Іудеї і послужили причиною такого суворого вироку - навряд чи кілька років проповідей настільки налякали місцеву і римську владу, щоб підсилати до загалом рядового  проповідника провокатора, а потім влаштовувати показову страту.
Але справа у тому, що сам по собі Ісус не виглядав законним претендентом на єрусалимський престол в очах простих євреїв. Жителі Єрусалиму належали до коліна Веніямінова, і для них Христос був би нехай і знатним, але прийшлим. Але одружившись на місцевій жінці (за деякими переказами, походившої з князівського роду Веніямінового коліна), він, а особливо його спадкоємець, ставав реальною політичною фігурою. Тож цілком можливо, що Ісус не просто одружився, а це був шлюб за розрахунком.
Мало того, Євангелія від Філіпа і Фоми дозволяють припускати, що в Христа були діти, разом з якими овдовіла Марія Магдалина лишила  Іудею, ховаючись від політичного переслідування. З собою вона забрала чашу Грааля, освячену кров'ю Ісуса яка і стала згодом однією з найбільш шанованих християнських реліквій.

Грунтуючись на деяких даних, можна припустити, що сім'я Ісуса знайшла притулок в одній з єврейських громад на півдні Франції. По-перше, через 12 століть саме там, у альбігійців (релігійний християнське рух), «сплив» Святий Грааль. По-друге, на півдні Франції безліч церков і соборів присвячені ... Марії Магдалині. Принаймні, до такого висновку прийшли Річард Лей, Майкл Бейджент і Генрі Лінкольн - автори книжки «Священна загадка», проаналізувавши безліч легенд і переказів, досі існуючих у Провансі.
На словах всі ці храми присвячені Діві Марії, або Богоматері, але ряд особливостей вказує на серйозні відхилення від загальноприйнятої християнської доктрини. І вже зовсім точно ніде більше Марію Магдалину не шанують так, як в Провансі і Лангедоку.
Особливо цікавий сімейний переказ сеньйорів де Транкавель. Вони вели свій рід від Меровінгів - першої франкської королівської династії. Про це небезпечно було говорити вголос, щоб не накликати гнів наступних правлячих династій, але на півдні Франції спорідненість будинку де Транкавель з Меровінгами вважалося фактом безперечним. Проте у «таємниці» було друге дно. Члени сім'ї де Транкавель вважали, що легендарний Меровей (один з предків династії, що дав їй ім'я) є прямим нащадком Ісуса і Марії Магдалини по жіночій лінії. До речі, саме переказ де Транкавель ляг в основу книги Дена Брауна «Код да Вінчі».


Зрозуміло, складно стверджувати, де тут правда, а де вигадка, але сучасники вважали, що Меровінги і справді наділені чудотворними здібностями. Вони, наприклад, могли перетворити воду на вино і лікувати найважчі хвороби накладенням рук. Так що сімейні риси, як говориться, у наявності.
Наостанок можна навести ще один цікавий факт. Нащадок Меровінгів, Готфрід Бульонський - один з головних натхненників Першого хрестового походу, у результаті якого у сарацинів був відвойований Єрусалим. З особливим завзяттям в поході Готфріду допомагали навіть не його піддані - лотарингці, а лицарі півдня Франції. Може бути, вони бачили в його воцарінні на єрусалимському троні якусь вищу справедливість? Правда, титул короля Готфрід не прийняв, сказавши, що не буде коронуватися в місті, де терновим вінцем увінчали Ісуса.

Поделитесь ссылочкой с друзьями!

Написать комментарий

Ваше имя: